10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun | Alandia Försäkring

Valitse alue

10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun

10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun

Lue vahinkopäällikkö Ricard Sjöströmin parhaat vinkit ennen vesillelaskua. Monet uskovat venehavereiden johtuvan enimmäkseen kovista myrskyistä vesillä. Näin ei ole.
– Tiedämme, että useimmat veneiden uppoamiset tapahtuvat pian vesillelaskun jälkeen. Ensimmäiset 48 tuntia ovat kriittiset, sanoo Alandian Ricard Sjöström.

Hän tietää, mistä puhuu. Ricard toimii nykyisin Alandian vahinkopäällikkönä ja hänellä on 25 vuoden kokemus venealalta. Siksi pyysimme häntä listaamaan parhaat vinkkinsä venekautta varten.

  • 1. Älä jätä venettä yksin

– Varmista, että veneen valot ja valaisimet toimivat. Älä unohda testata myöskään taskulamppuja. 

– Ja viimeisenä vihjeenäni: Muista varoa käsiäsi ja jalkojasi veneeseen noustessa. Murtunut jalka pilaa koko kesän.

– Monella mukana olevalla tarvikkeella on parasta ennen -päiväys. Tarkasta ne esimerkiksi pelastusliivien ilmapatruunoista, hätäraketeista ja palosammuttimesta. Samalla vaivalla voit katsoa myös säilykkeiden ja kuivamuonan päiväykset.

  • 2. Sytytä ja sammuta

– Ole varovainen venekauden alussa. Erityisesti venettä puoliliussa ajaen on syytä olla tarkkoina, sillä puoliliussa sattuu aivan liian moni onnettomuuksista. Pidä myös mukanasi polarisoivat aurinkolasit häikäisyn varalta.

  • 3. Käy läpi päiväykset

– Putipuhtaasta moottorista ja siististä moottoritilasta on helppo huomata vuodot niin moottorissa kuin rungossakin.

  • 4. Et ole yksin vesillä

– Jos veneessäsi on perävetolaite, kannattaa tarkastaa y-putki ja muu pakoputkisto. On tärkeää varmistua, ettei putken sisäpinnassa esiinny ruostetta tai korroosiota. Se kuulostaa ehkä hankalammalta kuin onkaan, 30 minuuttia aikaa tulee käytettyä hyvin ja on halpa henkivakuutus.

Jäljitä ruoste ja korroosio

  • 5. Pidä moottoritila siistinä

– Tarkasta veneen kaasuasennukset esimerkiksi vuotosuihkeen avulla ja varmistu, että kaasuvaroitin toimii. Eikö veneestä löydy kaasuvaroitinta? Siirrä se ostoslistan kärkeen.

  • 6. Jäljitä ruoste ja korroosio 

– Alandian pelastusliivitestin jälkeen muistutamme erityisesti haararemmistä ja istuvuudesta. Haararemmi on kuin auton turvavyö, se pelastaa henkiä. Paukkuliiveistä on tarkastettava kaikkien ilmapatruunoiden päiväykset. 

Kun puhe siirtyy lasten pelastusliiveihin, Ricardin pulssi kiihtyy selvästi. 

– Lapsille ei pidä koskaan valita pelastusliivejä, joissa on kasvuvaraa. Älä ole pihi typerässä kohdassa. Liivien on oltava täysin istuvat ja niistä pitää löytyä haararemmi, mielellään tuplana. 

  • 7. Tarkasta kaasuasennukset

– Päivitä plotterin elektroniset merikartat ja uusi paperinen merikartta ellei se ole ajan tasalla. 

  • 8. Tutki jokainen pelastusliivi

– Sadevesityhjennys voi olla neulasten ja lehtien tukkima ja pohjatulppa väljä. Hyvä tapa tarkastaa sadevesityhjennyksen ja pintakatkaisijoiden toiminta on kaataa vettä veneeseen. 

  • 9. Käy läpi kaikki merikartat

– Kuten sanottu, kaksi kriittistä vuorokautta veneen vesillelaskun jälkeen vaativat erityistä valppautta. 

  • 10. Tarkasta pohjatulppa ja sadevesityhjennys

Ricard Sjösättnings tips inför sjösättning