Björnin kamera tallensi hurjan jettihaverin | Alandia Försäkring

Björnin kamera tallensi hurjan jettihaverin

Vesijettivakuutus

Björnin kamera tallensi hurjan jettihaverin

Björn Alexanderson oli itsekseen liikenteessä vesijetillään, kun moottori alkoi täristä ja sammui yllättäen kokonaan. Muutamaa sekuntia myöhemmin vedenpinnalla näkyi vain jetin nokka. Björnin pelastautuminen tallentui kypäkameralle!

Aluksi Björn on katvealueella eikä radiopuhelin toimi. Uituaan lähemmäs Björn saa yhteyden meripelastuksen hätänumeroon. Sieltä luvataan lähettää apua.

– Minulla on pelastusliivit ja kuivapuku. Tuntuu että alan silti kohmettua, kertoo Björn meripelastuksen päivystäjälle.

Björnin pelastus saapuu yllättäen huviveneen muodossa.

Vesijettivakuutus - Alandia Venevakuutus

Kamera kypärässä

Hurja tapahtumaketju tallentuu kokonaisuudessaan. Björnillä on nimittäin kypärässään kamera, joka kuvaa jokaisen 11-asteisessa vedessä vietetyn minuutin ja yritykset tavoittaa meripelastusta.

Kuuli räsähdyksen

Tuona toukokuisena aamuna Björn oli matkalla tapaamaan muita vesijetinomistajia. Vauhtia oli 55 solmua. Äkkiä hän kuuli moottorista räsähtävän äänen. Sitten moottori sammui.

– 55 solmusta täyspysähdykseen mentiin muutamassa metrissä.

Moottoriin oli jostain syystä päässyt vettä ja tämä sai sitten aikaan onnettomuuden. Kone tärisi ihan kunnolla, kunnes sammui kokonaan. Siinä rytäkässä rikkoontui siipipyörän läpivienti, vesi pääsi sisään ja jetti upposi lähes silmänräpäyksessä.

Taitava vesillä

Björn kertoi lojuneensa vedessä 7–8 minuuttia ennen kuin sai yhteyden meripelastuksen numeroon ja vielä 20 minuuttia sen päälle, kunnes paikalle osui huvivene.

– En oikeastaan ehtinyt huolestua vakavasti. Olen opiskellut itselleni kunnolliset navigointi- ja veneilytaidot ja minulla oli hyvät turvavarusteet. Olen myös sukeltaja ja taitava uimari ja päälläni oli sekä kuivapuku että pelastusliivit.

Björn jatkaa:

– Mutta kyllä mielessä kävi: ”Hukunkohan minä nyt?”. Sitä kohmettuu kylmässä vedessä nopeasti. Veneen kyytiin päästyä huomasin, etten pystynyt liikuttamaan jalkoja.

Suosii kuivapukua

Mitä Björn sitten oppi tapahtuneesta?

– Katso että hätävarusteet ovat helposti saatavilla ja hyvin suojattu. Oma puhelimeni oli hanskalokerossa, joka ei edes ollut kunnolla kiinni. Se lillui vedessä ja oli käyttökelvoton. Onneksi mukana oli VHF-radio, mutta se ei yleensä kuulu vesijetinomistajien perusvarustukseen.

Oikea vaatetus herättää aina keskustelua jettikuskien keskuudessa. Mitä sanoo Björn, kuivapuku vai kelluntahaalari?

– Suosin ehdottomasti kuivapukua. Siinä pystyy uimaan ja liikkumaan paremmin. Kelluntahaalari päällä on hankala uida edes vesijetille, jos se ajelehtii matkoihinsa.

Ei ikinä yksin

Björn kehottaa jetinomistajia myös unohtamaan ajamisen yksin.

– Moni sanoo ajavansa vain saarten suojassa, mutta lähimpään rantaan voi silti olla vaarallisen pitkä matka. Omassa tapauksessa sitä oli noin 700-800 metriä. Ei ole välttämättä myöskään helppo päättää, mihin suuntaan on viisainta lähteä uimaan. Suosittelen myös VHF-radion hankkimista, jos aiot ajella hiljaimpana kautena tai ilta- ja yöaikaan, kun liikkeellä on vähemmän muita.