10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun | Alandia Vakuutus

10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun

Lue vahinkopäällikkö Ricard Sjöströmin parhaat vinkit ennen vesillelaskua. Monet uskovat venehavereiden johtuvan enimmäkseen kovista myrskyistä vesillä. Näin ei ole.
– Tiedämme, että useimmat veneiden uppoamiset tapahtuvat pian vesillelaskun jälkeen. Ensimmäiset 48 tuntia ovat kriittiset, sanoo Alandian Ricard Sjöström.

Hän tietää, mistä puhuu. Ricard toimii nykyisin Alandian vahinkopäällikkönä ja hänellä on 25 vuoden kokemus venealalta. Siksi pyysimme häntä listaamaan parhaat vinkkinsä venekautta varten.

  • 1. Älä jätä venettä yksin

– Kuten sanottu, kaksi kriittistä vuorokautta veneen vesillelaskun jälkeen vaativat erityistä valppautta.

  • 2. Sytytä ja sammuta

– Sadevesityhjennys voi olla neulasten ja lehtien tukkima ja pohjatulppa väljä. Hyvä tapa tarkastaa sadevesityhjennyksen ja pintakatkaisijoiden toiminta on kaataa vettä veneeseen.

  • 3. Käy läpi päiväykset

– Päivitä plotterin elektroniset merikartat ja uusi paperinen merikartta ellei se ole ajan tasalla. 

  • 4. Tutki jokainen pelastusliivi

– Alandian pelastusliivitestin jälkeen muistutamme erityisesti haararemmistä ja istuvuudesta. Haararemmi on kuin auton turvavyö, se pelastaa henkiä. Paukkuliiveistä on tarkastettava kaikkien ilmapatruunoiden päiväykset. 

Kun puhe siirtyy lasten pelastusliiveihin, Ricardin pulssi kiihtyy selvästi. 

– Lapsille ei pidä koskaan valita pelastusliivejä, joissa on kasvuvaraa. Älä ole pihi typerässä kohdassa. Liivien on oltava täysin istuvat ja niistä pitää löytyä haararemmi, mielellään tuplana.

  • 5. Tarkasta kaasuasennukset

– Tarkasta veneen kaasuasennukset esimerkiksi vuotosuihkeen avulla ja varmistu, että kaasuvaroitin toimii. Eikö veneestä löydy kaasuvaroitinta? Siirrä se ostoslistan kärkeen.

  • 6. Jäljitä ruoste ja korroosio 

– Jos veneessäsi on perävetolaite, kannattaa tarkastaa y-putki ja muu pakoputkisto. On tärkeää varmistua, ettei putken sisäpinnassa esiinny ruostetta tai korroosiota. Se kuulostaa ehkä hankalammalta kuin onkaan, 30 minuuttia aikaa tulee käytettyä hyvin ja on halpa henkivakuutus.

Jäljitä ruoste ja korroosio

  • 7. Pidä moottoritila siistinä

– Putipuhtaasta moottorista ja siististä moottoritilasta on helppo huomata vuodot niin moottorissa kuin rungossakin.

  • 8. Et ole yksin vesillä

– Ole varovainen venekauden alussa. Erityisesti venettä puoliliussa ajaen on syytä olla tarkkoina, sillä puoliliussa sattuu aivan liian moni onnettomuuksista. Pidä myös mukanasi polarisoivat aurinkolasit häikäisyn varalta.

  • 9. Käy läpi kaikki merikartat

– Monella mukana olevalla tarvikkeella on parasta ennen -päiväys. Tarkasta ne esimerkiksi pelastusliivien ilmapatruunoista, hätäraketeista ja palosammuttimesta. Samalla vaivalla voit katsoa myös säilykkeiden ja kuivamuonan päiväykset.

  • 10. Tarkasta pohjatulppa ja sadevesityhjennys

– Varmista, että veneen valot ja valaisimet toimivat. Älä unohda testata myöskään taskulamppuja. 

– Ja viimeisenä vihjeenäni: Muista varoa käsiäsi ja jalkojasi veneeseen noustessa. Murtunut jalka pilaa koko kesän.

Ricard Sjösättnings tips inför sjösättning

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa, niin autamme sinua pitämään veneinnostustasi yllä ja veneesi kunnossa.