Hyvät kalat odottavat sinua, kun kesä vaihtuu syksyksi | Alandia Vakuutus

Hyvät kalat odottavat sinua, kun kesä vaihtuu syksyksi

Lapsi, jolla pitkät, vaaleat hiukset, sininen lippis ja oranssi pelastusliivi, istuu veneen keulassa kasvot kameraan päin ja pitää siimaa, jossa on pieni ahven koukussa. Etualalla näkyy aikuisen pelastusliivi ja käsi, joka pitelee vapaa.

Elokuun loppu lähestyy ja veden lämpötila alkaa laskea. Urheilukalastajille se tarkoittaa uutta kautta, jossa ahven ja hauki tarjoavat hienoja haasteita. Pohjoisessa on aika aloittaa harjuksen narraaminen perholla.

Urheilukalastajan kaksi luottoystävää, ahven ja hauki, käyvät usein hyvin koukkuun loppukesällä ja syksyllä. Niitä voi kalastaa hyvin veneestä. Perhokalastuksen ystäville muistutamme, että Suomen ja Ruotsin pohjoisosissa harjus alkaa nyt tarttua perhoon, joten ota varusteet esiin ja ala suunnitella syyskuun hienoja kalareissuja.

 Jos kalastat veneestä, haluat varmasti huolehtia urheilukalastusvarusteidesi vakuuttamisesta? Urheilukalastusvarusteet houkuttelevat varkaita, joten vakuuttaminen kannattaa! Lue lisää urheilukalastajan venevakuutuksestamme.

Ota lapset mukaan kalastamaan ahvenia veneestä

Ahvenen vetouistelu lasten kanssa on leppoisa syksyn harraste. Se onnistuu mainiosti järvessä, jossa on muikkua, joka on ahvenen herkkua. Laita koukkuun elävä tai kuollut salakka. Muita hyviä syöttejä ovat madot, katkaravut, maissi ja boilie Ahventa voi vetouistella myös vaapulla.

Ahven viihtyy vähän lämpimämmissä vesissä ja se voi käydä koukkuun lähellä rantaa, virtaavissa salmissa ja matalissa vesissä syvänteiden läheisyydessä. Se pysyttelee mielellään pohjan tuntumassa ja karikoissa. Ahventa tavataan niin meressä kuin pienissä lammissa ja isommissa järvissä. Itämeressä se viihtyy saaristossa ja suistoalueilla.

Vinkki!

Jos haluat todella isoja ahvenia, ota käyttöön isompi syötti, esimerkiksi 20 sentin vaappu ja kokeile onneasi.

Hauki viihtyy viileissä vesissä

Hauki on kala, jota me Pohjolassa emme syö paljon, mutta kalastamme sitäkin enemmän.  Isojen haukien narraaminen hienoissa poukamissa erilaisilla lusikkauistimilla, vaapuilla tai lippauistimilla on hyvää ajankulua, rentouttavaa, mutta samalla haastavaa. Hauki syö vuoden ympäri, mutta näin loppukesästä ja syksyllä kalaonni on usein vähän parempi, koska vesi viilenee, mikä sopii hauelle hyvin.

Hauki viihtyy matalissa, runsaskasvustoisissa vesissä, joissa pohja on pehmeä tai kallioinen, esimerkiksi salmissa, kaislikoissa tai kun pohja on kivikkoinen. Merellä se lymyilee usein paikoissa, joissa kasvaa rakkolevää. Se ei mielellään liiku pitkiä matkoja, vaan pysyttelee paikallaan ja odottaa lempisaalistaan, jonka se nappaa nopeasti. Syötyään hauki jää taas paikalleen sulattelemaan ruokaansa. Hauki iskee syöttiin muutenkin kuin nälkäisenä, usein uteliaisuudesta. Siksi hauen narraamiseen kannattaakin käyttää epätavallisia, erikoisen näköisiä uistimia ja lippoja.

Hauki liikkuu useimmissa makeissa vesistöissä sekä Itämeren rannikoilla, erityisesti saaristossa.

Suomessa ei ole erityisiä hauenpyyntirajoituksia, mutta Ruotsissa saa nostaa ylös vain 40–75 cm:n pituisia haukia ja enintään kolme kalaa kalastajaa kohti vuorokaudessa, jos kalastat kädessä pidettävin varustein. Määrärajoitus ei koske Pohjanlahtea.

Vinkkejä hauenkalastukseen:

  • Hauen hampaat ovat erittäin terävät, käytä siksi haukiperuketta, ettei kala pure siimaa poikki.

  • Hauen neulanterävät hampaat voivat viiltää haavoja kalastajan sormiin, joten pidä mukana haavi, pihdit ja mahdollisesti hanskat, kun kalastat haukea.

Harjus tarttuu kuivaperhoon

Itämeressä on harjusta Pohjanmeressä ja Peränmeressä jokien suulla. Muuten se on tyypillinen makeanveden kala, joka viihtyy maan pohjoisosissa, missä sitä esiintyy yhtä hyvin lähes kaikentyyppisissä vesistöissä isoista joista pieniin puroihin ja järviin. Koska harjus viihtyy kirkkaassa, kylmässä ja runsashappisessa vedessä, sitä löytyy usein virtaavista vesistä, esimerkiksi koskista, muttei kuitenkaan vuolaimmin virtaavista paikoista. Se suosii kivisiä pohjia ja pysyttelee mielellään vähän syvemmällä, mutta näkee pinnalla liikkuvan saaliin jopa kolmen metrin syvyydestä.

Syksyn lähestyessä harjusta kannattaa pyytää kuivaperholla, mutta myös pikkuvaappu, lippa ja lusikkauistin toimivat hyvin. Sido jouset hyvin koukkuun, jotta ne houkuttelet harjuksen nappaamaan kiinni. Pilvinen sää on hyvä, koska harjus on silloin tavallista rohkeampi ja sen lähelle on helpompi päästä.

Alandian venevakuutus – hyvä lisä urheilukalastajalle

Kun vakuutat veneesi meillä, voit ottaa siihen lisäturvan urheilukalastusvarusteillesi, niin saat korvausta muun muassa, jos varusteet varastetaan tai ne vahingoittuvat tulipalossa. Lisätietoa täältä.

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa, niin autamme sinua pitämään veneinnostustasi yllä ja veneesi kunnossa.