Siirry pääsisältöön
Hyvät merimiestavat
Published: 2020-11-25

Lapsia veneessä!

Rakas lapsi,

Tässä sinulle ohjeet, kuinka kasvat isona taitavaksi veneilijäksi.

Barn i båten

Perussäännöt ovat yksinkertaisia, mutta silti niitä voi olla joskus vaikea muistaa. Sinua

pidetään kuitenkin jo tarpeeksi taitavana oppimaan – muuten et edes kuulisi näitä sääntöjä. Siis onneksi olkoon: olet jo saavuttanut arvonimen Tulevaisuuden veneilijä.

Sääntöjä opetellaan yksi kerrallaan. Kun yksi on opittu, siirrytään seuraavaan. Opit ovat siis tärkeysjärjestyksessä.

Sääntö numero 1: Älä ikinä tipu veneestä

Veneessä pysyminen tapahtuu niin, että pysytään veneen reunan sisäpuolella. Siellä pysyy parhaiten, kun viettää aikaansa sisällä. Jos kuitenkin viihtyy kannella, pysytään siellä, mihin veneen päällikkö antaa luvan.

Tämä on tärkeää ihan koko ajan, mutta huipputärkeää silloin, kun veneen kanssa mennään rantaan. Vanhempien tehtävä on pitää silmällä lapsia, mutta myös tähystää ja rantautua. Silloin keskitytään hetkeksi muualle ja lasten tehtävänä on pitää visusti silmällä itseään, että muistaa toimia niin kuin on käsketty.

Niinä hetkinä, kun itse menet veneestä rantaan tai rannasta veneeseen, täytyykin olla tarkkana. Aikuisen apuun luottaminen osoittaa suurta viisautta.

Sääntö numero 2: Pidä pelastusliivit veneillessä päällä.

Pelastusliivit pidetään puettuna aina, kun mennään veneeseen tai tullaan veneestä maihin. Pelastusliivit pidetään myöskin puettuna aina kun ollaan veneessä. Silloin, kun olet veneen sisätiloissa, voit riisua liivit pois jos päällikkö antaa luvan.

Veneessä on oltava päällikkö, jonka kuuluu huolehtia siitä, että kaikilla veneessä olijoilla on liivit, mutta voit toimia päällikön apulaisena ja muistuttaa itseäsi ja muita pelastusliivien oikeasta käytöstä. Jos näet jollakulla päällä paukkuliivit, saat myös kysyä, että “Milloin nuo liivit on viimeksi huollettu?”

Sääntö numero 3: Viihdy veneessä

Veneessä on enimmäkseen kivaa. Usein koko perhe on koolla, raitis ulkoilma on koko ajan nenässä ja maisema vaihtuu koko ajan. Sitäpaitsi vene keinuu, onhan se ihan eri juttu kuin olohuoneen lattia kotona.

Jos haluat viihtyä aina vaan enemmän, niin kokeile tällaisia.

Tarkkaile luontoa. Millaisia erilaisia aaltoja löydät? Osaatko tunnistaa lintuja? Tiedätkö, millaisia kaloja veneen pohjan alla voi uiskennella? Miksi kalliot ovat sen muotoisia kuin ovat?

Opettele veneilyä. Toimi päällikön apulaisena tähystämisessä, opettele ohjaamaan venettä, bongaa merimerkit ja opi, miten ne auttavat sinua. Tutustu kompassiin ja merikarttaan ja kun olet kasvanut eteväksi, pystyt seuraamaan veneen kulkua merikartasta.

Käytä viihtymisen apuvälineitä:

  • Tee kilpailuja: Kuka löytää ensimmäisenä viisi eri puulajia lähisaarista? Kuka osaa näyttää missä suunnassa koti on? Entä Australia? Entä koillinen? Kuka arvaa, tuleeko vastaan enemmän purje- vai moottoriveneitä?
  • Lue kirjoja. Jos et keksi itse mitä lukisit, niin kannattaa kysyä kirjaston sediltä ja tädeiltä. Niiden pää on täynnä hyviä vinkkejä.
  • Kysele, mitä kaikkea vanhempasi tekivät sinun ikäisenäsi. Haasta heidät kertomaan ja seisomaan samalla yhdellä jalalla.
  • Piirrä, tee tietokilpailuja ja kysy voitko auttaa.
  • Ota pätkä narua ja opettele tekemään veneilysolmuja.
  • Ota padi.
utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

alandia-rbk-06

Luonnonsatamaan on helppo rantautua, mutta rauhallisuus on valttia

Kesän houkuttelevin rantautumispaikka voi löytyä kaukana palveluista ja laitureista. Pidä…
Väylämerkit

Väylämerkit haltuun!

Tunnetko väylien kardinaali- ja lateraaliviitat? Entä mitä mikäkin viestilippu tarkoittaa?
Båtar i hamnen

Veneet ovat haluttua riistaa – tuota varkaille pettymys

Vuosittain tuhannet veneet ja venemoottorit joutuvat maassamme varkaiden käsiin. Synkkiä…