Merimerkit näyttävät tietä väreillään ja muodollaan | Alandia Vakuutus

Merimerkit näyttävät tietä väreillään ja muodollaan

Pohjoisviitta ja turvavesimerki

Merimerkkejä on eri värisiä ja muotoisia ja todelliset merkit eivät välttämättä aina näytä samalta kuin oppikirjoissa. Ota merkit haltuun, niin vältät karikot ja osaat suunnata selville vesille.

Tottuneet navigoijat tuntevat merkit läpikotaisin, mutta meidän kokemattomampien tai vain harvakseen vesillä liikkuvien voi olla tarpeen silloin tällöin virkistää muistiamme. Tämä kuvitettu artikkeli tutustuttaa sinut tavallisimpiin kelluviin merimerkkeihin, jotka auttavat sinut ohjaamaan kauas karikoista.

Jos haluat ladata PDF-tiedoston väylämerkeistä, napsauta tästä.

Keltamustat kardinaaliviitat opastavat sinut esteiden ohi

Kardinaaliviittoja sijoitetaan esteiden läheisyyteen ja ne ovat keltamustista poijuja ja viittoja. Kardinaalimerkkejä on neljänlaisia, yksi jokaista pääilmansuuntaa varten. Pohjoisviitan voit ohittaa turvallisesti pohjoispuolelta, eteläviitan eteläpuolelta, länsiviitan länsipuolelta ja itäviitan itäpuolelta!

Viitan pää voi helpottaa muistamista

Kardinaaliviittojen päässä on useimmiten kaksi kartiota, jotka ovat joko kärki ylöspäin tai alaspäin. Käytä kartioiden asentoa muistisääntönä.

Etelä- ja pohjoisviitat

Eteläviitassa molempien kartioiden kärki osoittaa alaspäin. Kun molemmat kärjet taas osoittavat ylöspäin, kyseessä on pohjoisviitta.

Eteläviitta          Pohjoisviitta

Eteläviitta ja pohjoisviitta: Kärki alaspäin on etelä, kärki ylöspäin taas pohjoinen.

Itäviitta

Itäviitassa ylemmän kartion kärki osoittaa ylöspäin ja alemman alaspäin.

Itäviitta

Itäviitta.

Länsiviitta

Länsiviitassa ylemmän kartion kärki osoittaa alaspäin ja alemman ylöspäin.

Länsiviitta

Länsiviitta.

Punainen paapuurissa ja vihreä styyrpuurissa, tai päinvastoin

Väylänreunat merkitään lateraaliviitoilla, punaisilla tai vihreillä kepeillä tai poijuilla, joissa on usein, mutta ei aina, erimallisia päitä. Kun liikut väylän nimelliskulkusuuntaan, punaiset lateraaliviitat ovat paapuurin (vasemmalla) ja vihreät styyrpuurin (oikealla) puolella. Kun taas liikut nimelliskulkusuuntaa vastaan, ne ovat päinvastoin.

Punainen paapuurissa          Vihreä styyrpuurissa

Paapuuriviitta ja styyrpuuriviitta.

Tarkista kulkusuuntasi merikortista

Joskus voi olla vaikea ymmärtää, miten reitin nimelliskulkusuunta on määritetty, mutta voit aina tarkistaa sen merikortista. Olipa väylän nimelliskulkusuunta sitten mikä tahansa, sinulla on oikeus ajaa sitä pitkin, mutta pysyttele styyrpuurin puolella!

Nämäkin kannattaa opetella

On monenlaisia merimerkkejä, jotka opastavat sinut turvallisille vesille. Kokeile tehdä kuvahakuja netissä, niin näet, miltä merkit näyttävät aidossa ympäristössä.

Karimerkit ovat punamustia viittoja tai poijuja, jotka on ankkuroitu esteisiin, jotka eivät ulotu laajalle alueelle. Niiden päissä on useimmiten kaksi mustaa palloa.

Turvavesimerkit ovat punaisia poijuja tai viittoja, joissa on valkoisia pystysuuntaisiva juovia ja jotka sijaitsevat keskellä väylää. Niiden ympärillä on aina turvallista vettä.

Hylkypoijut ovat sinikeltaisia ja niitä käytetään merkitsemään vaarallisia, tilapäisiä esteitä.

Jos ajat karille

Digitaalisista merikorteista ja gps-järjestelmistä ja kännykän näytöltä seurattavista merimerkeistä huolimatta karilleajoja voi sattua. Niitä sattuu usein tutuilla vesillä tai kun tarkkaavaisuus alkaa tunteja jatkuneen vaativan navigoinnin jälkeen herpaantua. Kohdasta Usein kysyttyjä kysymyksiä / Mitä tehdä vahingon sattuessa? voit lukea lisää siitä, miten karilleajotilanteessa kannattaa toimia.

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa, niin autamme sinua pitämään veneinnostustasi yllä ja veneesi kunnossa.