Ostaisiko käytetyn vai uuden veneen, neuvoja ja vinkkejä | Alandia Vakuutus

Ostaisiko käytetyn vai uuden veneen, neuvoja ja vinkkejä

Punavalkoinen purjevene laiturissa, rannan puut heijastuvat veteen.

Elokuu on uivien venenäyttelyiden aikaa ja olemmekin käyneet useissa. Ehkä sinäkin kävit ja innostuit hankkimaan jotain uutta. On paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon veneen ostoa harkittaessa, pelkkä hintahaarukan päättäminen ei yksin riitä.

Monet veneen ostoa käsittelevät artikkelit alkavat budjetin laatimisella, eli mitä itse vene, sen varusteet, vakuutus, venepaikka, talvisäilytys jne. tulevat maksamaan. Oletamme, että olet perillä talouspuolesta ja aloitammekin neuvoilla ja vinkeillä, joiden avulla veneen ostosi sujuu mukavasti.

Haaveile unelmiesi veneestä ja pohdi sitten, millaisen oikeasti tarvitset

Tärkeintä ja ihaninta on haaveilla unelmiensa veneestä ja sovittaa sitten haave omaan tilanteeseen/omiin erityisolosuhteisiin. Saatat haaveilla pienestä näppärästä purjeveneestä, mutta tiedät tarvitsevasi tilaa melko monelle henkilölle, joten ja tarvitsetkin vähän suuremman veneen, jossa voi yöpyä. Yleinen virhe on ostaa liian pieni vene. Mieti, ketkä venettä käyttävät sekä, kuinka tottuneita veneilijöitä porukassa on.

Seuraavia asioita kannattaa mielestämme miettiä kunnolla:

  • Tilat ja tavaratilat, paljonko tilaa tarvitaan, jotta kaikkien veneessä matkustavien tavarat mahtuvat?
  • Mukavuus, onko se tärkeää sinulle? Mistä voit tinkiä mukavuudessasi ja mistä et?
  • Uimataso, tarvitaanko sellaista ja jos, niin minkä kokoista ja mihin sijoittuvaa?

Huomioitavia käytännön seikkoja ja lakeja

Jos veneen jälleenmyyntiarvo on sinulle tärkeä, kannattaa panostaa jonkin suositun mallin sarjavalmisteiseen veneeseen, koska se on helpompi myydä edelleen kuin yksilöllisemmät veneet. Tarkista myös, että veneessä on CE-merkintä, jos se on valmistettu vuoden 1998 jälkeen, muuten yritykset eivät lain mukaan saa myydä sitä edelleen Suomessa, mikä voi vaikeuttaa veneen myyntiä. Tarkista myös, ettei veneen moottori ole isompi kuin siinä saa hyväksytysti olla ja että huollot on dokumentoitu.

Septitankin tyhjentäminen veteen on ollut Suomessa laitonta vuodesta 2005. Jos ostat veneen, jossa on käymälä, tarkista, että sen voi tyhjentää kannelta.

Uusi vai käytetty vene, liikkeestä vai yksityishenkilöltä?

 Kuluttajansuojalaista saat apua uuden veneen ostoon sekä ostaessasi käytettyä venettä veneliikkeestä. Luen takuuehdot hyvin, kun ostat uuden veneen! Kun ostat käytetyn veneen, varmistat selustasi valitsemalla myyjän, joka on Venealan keskusliitto Finnboat ry:n jäsen.

Osta vene vain sen omistajalta, älä keneltäkään muulta

Jos ostat veneen yksityishenkilöltä, sovelletaan Kauppalakia ja sinulla ostajana on silloin isompi vastuu. Sinun on esimerkiksi varmistettava, että henkilö, jolta ostat veneen, todella omistaa sen. Pyydä saada nähdä myyjän henkilöllisyystodistus, jotta voit verrata sitä veneen asiakirjoihin, kuten myyjän kauppakirjaan. Jos vene on rekisteröity, voit nähdä sen historian Trafin venerekisteristä.

Tarkista vene huolellisesti ennen kuin ostat sen

Tarkista vene yhdessä myyjän kanssa ennen kuin ostat sen. Kannattaa käyttää Kuntotarkastusselontekoamme!

Jos sinulla on venevakuutuksemme, olet joutunut tekemään yhteisen tarkastuksen myyjän kanssa ja käyttämään kuntotarkastuspöytäkirjaa, jotta piilovikatakuumme on voimassa.

Ellet halua itse tarkastaa venettä, anna se venetarkastajan tehtäväksi, lisätietoja Suomen venetarkastajat ry:n verkkosivuilta. Keskustele vakuutusyhtiösi kanssa ennen kuin ostat veneen, sieltä voit saada suosituksia tai vaatimuksia siitä, millaisia tarkastuksia on tehtävä tai millaiseen tarkastajaan voit luottaa, jotta vakuutuksesi ovat voimassa.

Dokumentoi osto aina kauppakirjalla.

Varusteet

Käytettyä venettä ostettaessa mukana tulee usein erilaisia varusteita. Näin ei ole uutta venettä ostettaessa, joten mieti huolellisesti, mitä varusteita tarvitset ja milloin ne kannattaa ostaa. Ostatko ne yhdessä veneen kanssa vai vasta kaikessa rauhassa talvella?

Venevakuutus

Mieti, mitä odotat venevakuutukselta. Haluatko lisävakuutuksen, joka kattaa päämoottorin, potkurien ja ankkurivinssien sisäsyntyiset vahingot? Teetkö pidempiä purjehduksia Pohjoismaiden ulkopuolelle, jolloin tarvitset siihen räätälöidyn vakuutuksen? Jos olet tottunut veneilijä, joka pitäytyy tutuilla vesillä, osavakuutus saattaa riittää.

Tutustu venevakuutukseemme jo nyt, niin olet hyvin valmistautunut. Onnea veneen ostoon!

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa, niin autamme sinua pitämään veneinnostustasi yllä ja veneesi kunnossa.