Vältä karikot käytettyä ostaessa | Alandia Vakuutus

Vältä karikot käytettyä ostaessa

Käytetyn veneen ostaminen on kutkuttava ajatus. Valikoimaa riittää ja hinnat ovat houkuttelevia. Moni tekeekin hyvät kaupat. Valitettavasti eivät kuitenkaan kaikki. Myykö venettä sen oikea omistaja? Onko mallilla hyvä jälleenmyyntiarvo? Miten kalliiksi vene tulee kaikki oheiskulut huomioiden? Käytettyä venettä hankkiessa riittää mietittävää!

Oletko ostamassa venettä yksityishenkilöltä? Tarkasta että myyjä todella omistaa veneen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta unohtuu usein. Pyydä saada nähdä myyjän henkilöllisyystodistus sekä kuitti, kauppakirja tai vastaava dokumentti, joka osoittaa myyjän aikoinaan ostaneen veneensä.

Ostaessasi venettä yksityishenkilöltä, pätevät kauppalain ehdot. Venemyymälässä asioidessasi sovelletaan puolestaan kuluttajansuojalakia.[1] 

Huomioi kaikki kulut

Älä tyydy tuijottamaan pelkkää kauppasummaa, vaan huomioi oheiskulut.

Paljonko pulitat siirrosta kotisatamaan?

  • Ovatko kauppaan kuuluvat varusteet hyvässä kunnossa vai pitääkö jotain uusia?
  • Puuttuuko jotain, joka on hankittava heti?
  • Käykö moottori bensiinillä vai dieselillä ja paljonko se kuluttaa?
  • Minkä verran venepaikan vuokra maksaa?
  • Entä veneen nosto ja lasku?
  • Miten aiot säilyttää venettä talvella?
  • Mieti myös, onko valitsemasi malli ihanteellinen juuri sinun tarpeitasi ajatellen. Suunnitteletko päiväretkiä kotivesillä vai pidempiä matkoja avomerellä?
  • Kuinka paljon väkeä on kyydissä?

Veneen kunto

Suurin ja ratkaisevin kysymys on kuitenkin veneen ja sen varusteiden kunto. Miltä se näyttää silmämääräisesti? Miten tehdään hyvä ja järjestelmällinen tarkastus?

– "Varatkaa tarkastukseen reilusti aikaa! Se kannattaa aina. Jos jokin kohta tuottaa epävarmuutta tai olette siitä eri mieltä, turvautukaa valtuutetun katsastajan apuun. Siinä eivät mene rahat hukkaan."

Alandia Vakuutus on laatinut selkeästi seurattavan tarkastuspöytäkirjan helpottamaan sekä myyjän että ostajan asemaa. Se on jaettu muutamaan pääkohtaan, ja ne edelleen alakohtiin.

Voit ladata pöytäkirjan tästä ja käydä sen avulla yhdessä myyjän kanssa läpi kaikki tärkeät kohdat. Tarkastus tuo näin turvaa sekä myyjälle että ostajalle.

Jos omat kyvyt epäilyttävät, kannattaa aina kääntyä valtuutetun katsastajan puoleen.

Varaa tarkastukseen kunnolla aikaa

Sekä myyjän että ostajan kannattaa aina käydä joka kohta huolella läpi. Suosittelemme hyödyntämään Alandia Venevakuutukseen laatimaa tarkastuspöytäkirjaa. Se on helpposelkoinen ja niin kattava kuin mahdollista.

Pöytäkirja on jaettu muutamaan pääkohtaan, kuten runko, kansi ja kansirakenteet, moottori, takila ja purje sekä ohjausjärjestelmä. Kutakin niistä tarkastellaan kolmiportaisella asteikolla: ei huomautettavaa, kunto epäselvä/kulunut ja ei toimi lainkaan. Tilaa on jätetty myös omille merkinnöille.

Ricard Sjöström vinkkaa:

– "Varatkaa tarkastukseen reilusti aikaa! Se kannattaa aina. Jos jokin kohta tuottaa epävarmuutta tai olette siitä eri mieltä, turvautukaa valtuutetun katsastajan apuun. Siinä eivät mene rahat hukkaan."

Piilevät viat

Entä jos veneessä ollut piilevä vika kuitenkin ilmenee kauppakirjan allekirjoitusten jälkeen? Silloin suojaa antaa Alandia vakuutuksen ainutlaatuinen piilovikatakuu.

Sen voi saada, jos ostamasi vene on ollut Alandian vakuuttama vähintään välittömästi kauppaa edeltäneet 12 kuukautta ennen omistajanvaihdosta.

Ennen kaupantekoa myyjän ja ostajan on yhdessä tarkastettava vene yllä kuvattua tarkastuspöytäkirjaa noudattaen.

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa, niin autamme sinua pitämään veneinnostustasi yllä ja veneesi kunnossa.