Tyhjennä septitankki satamassa, älä veteen | Alandia Vakuutus

Tyhjennä septitankki satamassa, älä veteen

Kelluva tyhjennysasema, jonka kyljessä on teksti "Töm din båttoa här!", sininen taivas ja taustalla metsäinen rantaviiva.

Septitankin tyhjentäminen veteen on ollut laitonta Suomessa jo yli kymmenen vuotta ja Ruotsissakin kolme vuotta. Norjassa pohditaan kieltoa ja maassa on runsaasti tyhjennysasemia. Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on luettelo jonka avulla löydät paikat joissa voit tyhjentää vessan, kun olet veneilemässä!

Septitankin tyhjentäminen veteen ei ole ympäristöystävällistä ja se on sitä paitsi laitonta Suomessa vuodesta 2005 ja Ruotsissa vuodesta 2015. Norjassakin pohditaan käymäläjätteen mereen laskemiskieltoa, mutta siellä asia tuntuu etenevän hitaammin. Maassa on kuitenkin runsaasti tyhjennysasemia ja monet haluaisivat kiellon voimaan, jotta vedet pysyisivät puhtaampina esim. Oslonvuonossa.

Suomessa vaaditaan imutyhjennysjärjestelmä

Suomessa pitää kaikissa veneissä joissa on vesikäymälä olla imutyhjennysjärjestelmä, ja on yleisesti kiellettyä laskea käymäläjätettä mereen kun rantaan on alle 12 merimailia. Satamat tarjoavat septitankin tyhjennyspalvelua ja Pidä Saaristo Siistinä ry tiedottaa missä tyhjennysasemia on. Katso tyhjennysasemaluettelo yhdistyksen sivulta kohdasta Käymäläjätteen imutyhjennyspaikat.

Imutyhjennys ja kaatoallas Ruotsin satamissa

Kaikkien Ruotsin satamien pitäisi voida ottaa vastaan käymäläjätettä veneistä joissa on septitankki. Joissain satamissa on imutyhjennyspalvelu ja toisissa sinut ohjataan kaatoaltaille. Ota tavaksi tyhjentää tankki aina kun olet maissa ja siihen on mahdollisuus, vaikkei tankki olisikaan täynnä. On myös kelluvia imutyhjennysasemia joita voit käyttää hätätapauksissa. Suosittelemme kuitenkin käyttämän pääasiassa satamien asemia koska kelluvat asemat täyttyvät nopeasti ja niiden tyhjennys on kallista.

Ruotsin kuljetushallituksen verkkosivuilta Hamnkartan (vain ruotsiksi) näet mitä tyhjennysvaihtoehtoja Ruotsissa on. Sillä on myös samanniminen sovellus. Hae hamnkartan App Storesta tai Google Playstä. Lisätietoa sovelluksesta kuljetushallituksen verkkosivuilta Appen Hamnkartan (vain ruotsiksi).

Puhdas uimavesi ja vähemmän tartuntoja

Pidä paikalliset vedet mahdollisimman puhtaina tyhjentämällä septitankkisi tyhjennysasemilla myös sellaisissa maissa, joissa olisi laillista tyhjentää se veteen. Veneiden käymäläjäte edistää rehevöitymistä ja bakteerien leviämistä lähialueelle.

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa, niin autamme sinua pitämään veneinnostustasi yllä ja veneesi kunnossa.