Veneen nosto talviteloille | Alandia Vakuutus

Veneen nosto talviteloille

Vaikka syksy on hieno vuodenaika veneillä, monen meistä on jo aika miettiä veneen nostoa talviteloille.

Venevakuutuksemme on voimassa, vaikka pitäisit veneen laiturissa koko talven. On meillä toki joitain huolellisuusvaatimuksia, jotka on täytettävä, lue lisää vakuutusehdoistamme tai ota yhteyttä. Monet vakuutusyhtiöt edellyttävät, että otat veneen ylös ennen 15.10., varmista yhtiöltäsi, koskeeko se sinua. Jos veneesi on pursiseuran laiturissa, selvitä, onko sillä jokin takaraja veneen nostoon.

Muita huomioonotettavia seikkoja ovat sää ja omat tottumuksesi. Lähinnä veden jäätyminen ja ajojää voivat aiheuttaa vahinkoa veneelle, joka on vedessä, muuta jokin voi myös jäätyä ja mennä rikki veneessä. Ole siis tarkkana, kun lämpötila alkaa lähestyä nollaa. Mitä kylmempi on, sitä vaikeampi on käsitellä venettä, köydet ovat kohmeessa, kannella voi olla liukasta eikä moottoria ole helppo käynnistää. Jos haluat veneillä vielä myöhään syksyllä ja aiot siksi nostaa veneesi vasta myöhemmin, suojaa veneesi pakkaselta ja mieti, miten saat veneesi ylös, kun on sen aika. Muista, että pimeä tulee sitä aikaisemmin mitä pidemmälle syksy etenee, joten laiturilla voi olla vaikea työskennellä iltaisin.

Valmistele vene enne kuin nostat sen talviteloille

Valmistele vene talviteloille nostoa varten tyhjentämällä se turhista irtonaisista varusteista. Se on tärkeää siksi, ettei painopiste pääse muuttumaan noston aikana. Useimmiten voit nostaa veneen moottoreineen ja irrottaa moottorin vasta, kun vene on telineillä. Näin moottori ei putoa niin helposti veteen ja matka kantaa se autoon lyhenee. Merkitse herkät kohdat, kuten lokianturi ja kaikuluotain huomioteipillä.

Veneen noston yhteydessä kannattaa myös

vaihtaa öljy, jos veneessä on moottori, pyydä apua venehuollosta, ellet tiedä, miten toimia.
tyhjentää jääkaappi, septiktankki ja vesisäiliö sekä niihin kuuluvat letkut.
ottaa tyynyt ja muut tekstiilit sisätiloihin, etteivät ne homehdu.

Veneen nostaminen trailerilla

Jotta voit vetää veneen ylös trailerilla, sinun on valittava paikka, jossa on riittävän lähellä sopiva ramppi, johon voit vetää veneen. Selvitä, ovatko rampit maksullisia! Yleensä rampin käyttö ei maksa paljon, mutta hinta kannattaa selvittää etukäteen. On myös hyvä varmistaa, että satamassa on laituri, johon voit jättää veneen siksi aikaa, kun haet auton ja trailerin. Suosittuihin ramppeihin on usein jonoa veneen nostoaikaan, joten varaa aikaa jonottamiseen ja ehkä jotain ajankulua, kuten kirja tai mobiilipeli, mukaasi.

Vinkki! Lue juttumme Nämä sovellukset tekevät veneilystä entistä mukavampaa.

Yleensä veneen saa nostetuksi trailerilla hyvin yksin, mutta jos vene alkaa kallistua tai tulee muita ongelmia, on hyvä, kun mukana on joku, joka voi tarvittaessa auttaa.

veneen nostaminen nosturilla

Useimmilta venekerhoilta voit varata ajan veneen nostoon nosturilla. Veneen noston voi varata myös kyseistä palvelua tarjoavalta yritykseltä. Usein voit samalla saada apua maston irrotukseen joskus pohjan pesuunkin. Muista, että kun varaat nostoajan kerhosta, et useinkaan voi itse valita aikaa. Selvitä hinta etukäteen ja ota huomioon, että nostopalvelu voi maksaa enemmän lokakuun jälkeen.

Monet veneitä nostavat yrityksen edellyttävät, että veneellä on täysvakuutus.

- Lue lisää venevakuutuksesta

Useimmat veneet voi hyvin nostaa nosturilla, mutta jotkin mallit vaativat pieniä muutostöitä. Ota selvää, miten juuri sinun veneesi pitää nostaa, jotta nosto onnistuu venettä vaurioittamatta, ja keskustele noston suorittajan kanssa. Veneissä, joissa on pitkä köli tai joiden reelinkilistan tarkoituksena on peittää rungon ja kannen välinen liitoskohta pikemminkin kuin pitää ne yhdessä, pitää olla erityisen varovainen liinoilla nostettaessa.

Tarkasta runko ja läpiviennit

Kun olet nostanut veneen ylös, kannattaa tarkastaa runko ja kannet, siltä varalta, että jokin niistä kaipaa huoltoa tai kunnostusta. Tarkasta erityisesti läpiviennit varmistaaksesi, että ne ovat hyvässä kunnossa. Jos jotain sattuu siksi, että läpiviennit ovat olleet huonossa kunnossa, venevakuutuksesi ei välttämättä korvaa vahinkoja.

Siivoa vene noston yhteydessä

Puhdista vene ulkopuolelta noston yhteydessä. Kun runko on vielä kostea, kotilot, merirokko ja vesiheinä on helpompi poistaa. Myöhemmin ne voivat värjätä rungon ja jättää jälkiä, jotka on lähes mahdoton saada pois.

Muista ottaa köydet ja lepuuttajat kotiin ja puhdistaa ne suolavedestä ja liasta. Säännöllisen puhdistuksen ansiosta köydet kestävät pidempään, pysyvät joustavina ja näyttävät siisteiltä. Pese ne pesukoneessa matalassa lämpötilassa ja ripusta kuivumaan.

Muista poistaa kaikki tekstiilit ja siivota veneen sisätilat perusteellisesti, ettei sinne tule hometta ja syöpäläisiä. Imuroi kaikki mahdolliset kolot, varmista, ettei mihinkään jää ruoantähteitä ja pyyhi kaikki pinnat kostealla liinalla. Siivoa keittiö erityisen huolellisesti.

Kattaako venevakuutuksesi noston ja kuljetuksen?

Alandian venevakuutus kattaa myös noston, kuljetuksen ja talvisäilytyksen, säilytit venettäsi sitten maalla tai vedessä. Lue lisää venevakuutuksesta täältä.

Seuraa meitä Facebookissa

Tykkää meistä Facebookissa, niin autamme sinua pitämään veneinnostustasi yllä ja veneesi kunnossa.

 

 

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa, niin veneilyinnostuksesi pysyy yllä ja veneesi kunnossa!