Garanti mot dolda fel - en unik trygghet | Alandia Vakuutus

Garanti mot dolda fel - en unik trygghet

Båtar i hamn vid fiskeläge.

Många köper en begagnad båt men känner sig samtidigt oroliga. Vad händer om ett dolt fel dyker upp efter att köpebrevet är undertecknat? Alandia Båtförsäkring är ensamma om att erbjuda en unik produkt – en garanti mot dolda fel.

Funderar du på att sälja din båt? Eller funderar du på att köpa en begagnad båt och tittar på utbudet?

Då är det en fördel både för säljare och köpare om båten är försäkrad hos Alandia. Då kan en garanti mot dolda fel tecknas.

Vad händer om båten visar sig ha dolda fel?

Marknaden för begagnade båtar är stor och priserna är ofta lockande. Men samtidigt känner många köpare en osäkerhet. Vad händer om båten visar sig ha dolda fel?
Det är också ett stort bekymmer för säljaren. Vilket ansvar har han eller hon för fel som man inte varit medveten om trots att båten granskats noggrant?

Båtköparen Max Aro fick smaka på hur det kan gå. Han hittade sin drömbåt i andra hand, en Aquador 22. En besiktningsman besiktigade båten, som även provkördes, och det blev affär.
Men ett par veckor senare stannade motorn under en färd och skadan var omfattande. Hela drevet måste bytas ut.

Gemensam besiktning

Fallet Max och många liknande ledde till att Alandia Båtförsäkring tog fram sin unika produkt. Garantin gäller för dolda fel i skrov, däck, elektronik och annan utrustning som behövs för att använda båten. Den kan tecknas om den aktuella båten är försäkrad hos Alandia Båtförsäkring och har varit det minst ett år.

- Det enda vi begär är att säljare och köpare gör en gemensam besiktning av båten före affären och att båda parter undertecknar ett besiktningsprotokoll samt att den nya köparen tecknar försäkring hos Alandia, säger Daniel Mattsson vid Alandia.

För att göra det enkelt för alla inblandade kan ett besiktningsprotokoll laddas ner här. I det har man listat huvudmomenten som skrov, däck och överbyggnad, motor, rigg och segel och styrning. Under varje moment finns detaljer att gå igenom.

- Reservera gott om tid för besiktningen! Det lönar sig alltid att gå igenom momenten noggrant.

Minst 10.000 kronor

När köpare och säljare undertecknat protokollet gemensamt kan garantin tecknas. Om andra fel, än de som antecknats i protokollet, uppstår täcks de av garantin om de kostar mer än 10.000 kronor att rätta till.

- Vi vet att båtar som varit försäkrade hos oss i regel håller hög kvalitet. Våra kunder är aktsamma, noggranna och tar väl hand om sina båtar.

Garantin gäller en månad från att Alandia utfärdat garantibeviset. Det går dock inte att teckna garantin för vattenskotrar eller träbåtar.

- Vi vet att båtar som varit försäkrade hos oss i regel håller hög kvalitet. Våra kunder är aktsamma, noggranna och tar väl hand om sina båtar. Därför kan vi bjuda på garantin som är en trygghet både för säljare och köpare, säger Daniel Mattsson.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!