Undvik fallgroparna i beg-marknaden | Alandia Vakuutus

Undvik fallgroparna i beg-marknaden

Det kan vara lockande att köpa en begagnad båt. Utbudet är stort och priset ofta förmånligt. Många affärer blir också bra affärer. Men inte alla. Säljs båten av den som verkligen äger den? Är det en modell med bra andrahandsvärde? Hur dyr blir båten när alla kringkostnader är inräknade? Det finns mycket att tänka på när man köper en begagnad båt.

Det är alltid lockande att köpa en begagnad båt. Utbudet är stort och priset ofta lockande. Många affärer blir också bra affärer. Men inte alla. Säljs båten av den som verkligen äger den? Är det en modell med bra andrahandsvärde? Hur dyr blir båten när alla kringkostnader är inräknade? Det finns mycket att tänka på när man köper en begagnad båt. Alandias skadechef Ricard Sjöström ger dig tipsen för att undvika fallgroparna i begagnatmarknaden. 

Välj rätt modell för just dina behov

Är det dagsturer i vackert väder som gäller eller långfärder över öppet hav? Hur många personer är ni vanligen ombord? Det blir sällan bra om man köper en alltför stor båt och är få ombord eller vice versa. Det lönar sig också att redan nu att fundera på nästa steg i ditt båtliv – vilket andrahandsvärde har modellen? Du kan få en udda modell förhållandevis billigt men den kan vara svårsåld när den dagen kommer. Kanske det lönar sig att satsa på en mer populär och känd modell som är lättare att sälja vidare till ett hyggligt pris.

Räkna med alla kostnader

Stirra dig inte blind på köpesumman utan ta reda på alla kringkostnader. Vad kostar transporten till din hemmahamn? Är utrustningen som medföljer i bra skick eller måste något bytas ut? Vad saknas som måste införskaffas? Hur drivs motorn – med bensin eller diesel? Och ungefär hur stor är bränsleåtgången? Vad kostar det att hyra en båtplats i din hemkommun och vad kostar upptagning och sjösättning? Hur ska du vinterförvara din båt? 
– Visst, det är många frågor, men det är bra att ha svaren klara innan man slår till. Då undviker man tråkiga överraskningar, säger Ricard Sjöström, skadechef vid Alandia Försäkring, sektionen för fritidsbåtar.

Stirra dig inte blind på köpesumman utan ta reda på alla kringkostnader.

Rätt säljare?

Köper du båten av en privatperson? Kontrollera att säljaren verkligen äger båten. Det låter enkelt men glöms ofta bort. Be att få se säljarens legitimation och dokument som kvitto eller godkänt köpebrev över att säljaren en gång köpt båten. Om du köper båten av en privatperson är det villkoren i köplagen som gäller. Om du köper av en båthandlare gäller i stället konsumentköplagen.

- Kontrollera också att båten du vill köpa är försäkrad hos Alandia Båtförsäkring och har varit det minst ett år. Då kan du som köpare teckna Alandias unika Garanti mot dolda fel, säger Ricard. Läs mer om Alandias Garanti mot dolda fel som skyddar både köparen och säljaren här.

Reservera gott om tid för besiktningen

Det lönar sig alltid för både säljare och köpare att gå igenom momenten noggrant. Använd gärna det besiktningsprotokoll som Alandia Båtförsäkring tagit fram. Det är lätt att förstå sig på och så heltäckande som möjligt. 
Protokollet är indelat i ett antal huvudmoment som skrov, däck och överbyggnad, motor, rigg och segel och styrning. Varje moment bedöms enligt en tregradig skala – från utan anmärkning till tveksam funktion/slitet och slutligen till fungerar inte. Plats för anmärkningar finns också i protokollet. 
Ricard Sjöström har ett tips:
– Reservera gott om tid för besiktningen! Det lönar sig alltid. Anlita en auktoriserad besiktningsman om ni är osäkra eller oense kring något moment. Det är välanvända pengar.

Skriv köpebrev

I köpebrevet antecknas namn och kontaktuppgifter på både köpare och säljare. När det gäller båt och motor ska märke, modell, tillverkningsnummer, årsmodell och hästkrafter anges. Det finns också fält för eventuell trailer/båtvagn samt för jolle med motor. Också köpesumman ska antecknas.
Och glöm inte att underteckna protokollet. Det gäller både säljare och köpare. Förvara sedan protokoll och köpebrev och övriga handlingar som rör båten på ett och samma säkra ställe.

Ladda ner protokoll och köpebrev här

Du hittar Alandias mallar för besiktning och köpebrev här. 

Slutligen – se till att försäkra din båt.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!