Båtar är stöldbegärliga - gör tjuven besviken! | Alandia Vakuutus

Båtar är stöldbegärliga - gör tjuven besviken!

Fritidsbåtar, speciellt snabba motorbåtar med kraftiga motorer, är dessvärre begärliga objekt för avancerade stöldligor. Gör vad du kan för att skydda din båt!

Tusentals båtar och båtmotorer stjäls varje år i Sverige. Det är dystra siffror och en dyster verklighet för båtägarna. Snabbgående motorbåtar är mest attraktiva. Tjuvarna kan hinna långt i en sådan båt innan stölden upptäcks. Risken för båtstölder är som allra störst tidigt och sent på båtsäsongen – då det är minst liv och rörelse i hamnarna.

Gemensam övervakning

- Det lönar sig att ha bra bevakning i hamnen eller på uppställningsplatsen om den inte är inhägnad. Båtägare kan gå ihop i ett nätverk och anlita en bevakningsfirma eller satsa på kameraövervakning, säger skadechef Ricard Sjöström vid Alandia Båtförsäkring.

Om du inte använder din båt under en längre tid under sommarsäsongen – be någon bekant att ha uppsikt över den och låt den gärna se bebodd ut.

Kom också ihåg att märka din båt med både skrovnumret och namnet på dolda platser.

Godkända stödskydd

På marknaden finns olika typer av godkända stöldskydd som låsanordningar och olika typer av elektroniska skydd som startspärrar och spårsändare. Du får rabatt på premien om du investerar i stöldskydd som Alandia Båtförsäkring godkänt. Fråga först och köp sedan!

– Kom också ihåg att märka din båt med både skrovnumret och namnet på dolda platser. Förse gärna din båt med personliga detaljer, till exempel dekorationsränder på skrovet, säger Ricard.

Fotografera och dokumentera

Fotografera din båt noga och även utrustningen. Anteckna fabrikat och tillverkningsnummer på dyrbar utrustning. Lämna inget dyrbart löst i båten utan ta sådant med dig hem.

– Ingen vill få sin båtsommar förstörd på grund av stöld. Ta dig därför tid att skydda din båt på bästa sätt, fortsätter Ricard Sjöström.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!