Fina fiskar väntar på dig när sommaren går mot höst | Alandia Vakuutus

Fina fiskar väntar på dig när sommaren går mot höst

Ett barn med långt ljust hår, blå keps och orange flytväst sitter i fören av en båt vänd mot kameran och håller en lina med en liten abborre på kroken. I förgrunden skymtar en vuxens flytväst och hand som håller i ett fiskespö.

Vi närmar oss slutet av augusti och vattentemperaturerna börjar sjunka. Det betyder att sportfisket går mot en ny period, där abborre och gädda erbjuder roliga utmaningar! I norr är det dags att börja fiska harr med torrfluga.

Sportfiskarnas två trotjänare, abborren och gäddan, hugger ofta bra under sensommaren och hösten. De passar dessutom bra att fiska från båt! Är du mer intresserad av flugfiske kan vi påminna om att i Sverige och Finlands norra delar börjar harren nappa på torrfluga nu, så ta fram utrustningen och börja planera för septembers fina fisketurer!

Vill du fiska från båt och vara säker på att sportfiskeutrustningen är väl skyddad? Sportfiskeutrustning är stöldbegärlig, se till att skydda din! Läs om vår båtförsäkring för sportfiskare.

Ta med barnen ut och fiska abborre från båten

Att släpfiska abborre tillsammans med barn i båten är en mysig höstaktivitet! Du gör det med fördel i en sjö där det finns siklöja, som är en av abborrens  favoriträtter. Agna gärna med löja, död eller levande, vid släpmete. Mask, räkor, majs och boilies är andra bra beten. Du kan också släpfiska abborre med wobbler.

Abborren trivs i lite varmare vatten och kan finnas i strandnära vatten, sund med strömmande vatten och grunda vatten nära djupare platser. Den håller sig gärna nära botten och i närheten av grynnor. Abborren finns till havs såväl som i små tjärnar och större insjöfjärdar. I Östersjön trivs den i skärgården och i mynningsområden.

Tips!

Om du vill fånga riktigt stora abborrar, testa att använda större beten - prova till exempel wobblers på omkring 20 centimeter och se vad som händer!

Gäddan trivs i svalare vatten

Gäddan är en fisk som vi i Norden inte äter så ofta men fiskar desto mer. Att spendera tid i fina vikar för att med olika skeddrag, wobblers eller spinnare försöka locka storgäddan till hugg är både avkopplande och utmanande! Du kan fiska gädda året om men nu under sensommar och höst brukar fiskelyckan vara lite extra god, eftersom vattnen blir svalare vilket passar gäddan bra.

Gäddan trivs i grunda, vegetationsrika vatten med mjuka bottnar eller klipp- och stenbottnar, till exempel sund, vassruggar eller där det finns stenpartier under vattnet. I havsområdena står den ofta där blåstången växer. Den rör sig helst inga längre sträckor utan är stilla och väntar in sitt favoritbyte, som den snabbt hugger. Efter måltiden återgår gäddan till sitt stillastående för att smälta maten. Gäddan hugger på bete av fler skäl än hunger - ofta av nyfikenhet. Därför kan du med fördel använda ovanliga drag och spinnare med märkliga utseenden vid gäddfiske.

Du hittar gäddan i de flesta sötvattendrag samt längs Östersjöns kuster, då framförallt i skärgården.

I Finland gäller inga särskilda restriktioner för gäddfiske, men i Sverige får du bara ta upp gäddor som är mellan 40-75 cm långa och max tre stycken per fiskare och dygn om du fiskar med handredskap. Mängdbegränsningen gäller inte Bottenviken.

Tips inför gäddfisket:

  • Gäddor har mycket vassa tänder, använd därför gäddtafs så att gäddan inte biter av linan.
  • Gäddans sandpappersliknande gälräfständer kan rispa sår på fiskares händer - ha med dig håv, tång och eventuellt handskar när du fiskar gädda.

Harren nappar på torrfluga

I Östersjön finns det harr i Bottenviken och vid älvmynningar i Bottenhavet. Annars är det en typisk sötvattensfisk som trivs i landets norra delar, där du hittar den i så gott som alla typer av vattendrag, från stora älvar till små bäckar och sjöar. Eftersom harren trivs i klart, kallt och syrerikt vatten återfinns den ofta i strömmande vatten, till exempel forsar, men inte på de stridaste platserna. Den föredrar stenig botten och håller sig gärna en bit ned i vattnet, men kan se och intressera sig för byten på ytan från ett djup av tre meter.

Nu när det börjar närma sig höst kan du med fördel fiska harr med torrfluga, men små wobblers, spinnare och skeddrag fungerar också bra. Bind då fjädrar vid kroken för att locka harren att hugga. Mulet väder är bra eftersom harren då är mindre skygg och lättare att komma nära.

Alandia båtförsäkring - tillägg för sportfiskare

När du försäkrar din båt hos oss kan du också teckna tillägg för sportfiskeutrustning så att du får ersättning, bland annat om utrustningen blir stulen eller skadas vid brand. För mer information, klicka här.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!